Terug

Behandelaanbod

Gedwongen kader/BOPZ

Specifiek aanbod

Wanneer jongeren met een psychiatrische stoornis een gevaar voor zichzelf of voor anderen vormen, kan opname in een gedwongen kader volgens de wet BOPZ (Wet Bijzondere Opnamen Psychiatrische Ziekenhuizen) plaatsvinden. De Wet BOPZ wordt over enige tijd vervangen door de Wet Verplichte geestelijke gezondheidszorg.

Over de gedwongen opname

Voor een gedwongen opname dient een In Bewaring Stelling (IBS) te worden verleend. De IBS wordt verleend in zeer acute situaties waarbij onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk is. De last tot IBS wordt afgegeven door de burgemeester van de gemeente. Opname volgt dezelfde dag en duurt drie weken. Dit gaat in op de dag dat de cliƫnt door een rechter in het bijzijn van de advocaat gehoord is. De Rechterlijke Machtiging wordt verleend voor de duur van 6 maanden in situaties waar het gevaar minder acuut dreigend is, maar waarin de hele ontwikkeling van de jongere ernstig bedreigd is door de psychiatrische aandoening.

Yulius als de regionale BOPZ-aanbieder

Yulius beschikt over diverse gesloten (en open) afdelingen waar jongeren met een BOPZ-maatregel opgenomen kunnen worden. Met deze opnames is een groot maatschappelijk belang, een groot belang van gezinnen en een groot belang van scholen gediend. Wanneer een gewenste acute of gedwongen opname niet kan plaatsvinden, leidt dat meteen tot maatschappelijke overlast, of tot crisis voor een heel gezin.